Dansk Tysk Selskab

Vi fremmer kendskab til og kontakt med Tyskland i Danmark

25.1. Særudgave af Tysklandssalonen:Tyskland 2024: Året der gik med Mirco Reimer-Elster

I denne særudgave af Tysklandssalonen ser vi tilbage på året, der er gået, men også på den tid, Tyskland går i møde. 2024 var året, hvor forbundskansler Olaf Scholz afskedigede sin finansminister og regeringspartner, men også året, hvor Danmarks eneste radioprogram dedikeret til Tyskland, Genau, blev nedlagt. I den anledning har vi inviteret programmets vært, Mirco Reimer-Elster, til at forestå en live-udgave af Genau i Tysklandssalonen i samarbejde med det vanlige værtspanel.

Med afsæt i en refleksion over det forgangne års politiske og kulturelle begivenheder kigger vi sammen med andre Tysklandseksperter ind i år 2025, særligt med forbundsdagsvalget den 23. februar for øje.


Samtalen foregår på dansk. Entréen er gratis, men billetter skal reserveres på forhåndEfter samtalen forbliver baren åben til en festlig aften med nyere hits og klassikere fra Tyskland på anlægget.


Mirco Reimer-Elster er kendt for sine højaktuelle, skarpe og sjove analyser af den politiske situation i Tyskland og USA, som gerne krydres med populærkulturelle referencer. Ud over at optræde som analytiker på TV2 er han klummeskribent for Jyllands-Posten og den ene af to værter på podcasten Only in America. Mirco Reimer-Elster er født og opvokset i Tyskland og uddannet cand.mag. i amerikanske studier. Han er desuden formand for Grænseforeningen.

 

Tid og sted: Lørdag, den 25. januar, LitteraturHaus, Møllegade 7,  2200 København. Salonen starter kl. 19:30, og dørene åbner kl. 18:30. Vin, vand og øl kan købes i baren. BilletterKlik her (Åbner den 10.1. kl.12.00)


Tysklandssalonen er en tilbagevendende begivenhed for alle, der interesserer sig for Tyskland. Hver salon tager aktuelle temaer og udviklinger i Tyskland op og kaster et blik på tysk kultur, samfund og politik. Hvad står øverst på den tyske regerings dagsorden, hvilke intellektuelle debatter er dominerende, hvordan agerer Tyskland ude i verden? Hvilke aktuelle udfordringer står Tyskland overfor lige nu? Værterne - Adam Paulsen, Anna Sandberg, Moritz Schramm og Philipp Ostrowicz - vil diskutere med hinanden og også foretage en lille rundtur i aktuelle bøger, film eller udstillinger. Til hver salon inviteres desuden en gæst, der er ekspert i aftenens tema, f.eks. en forfatter, historiker eller politiker. Tysklandssalonen finder normalt sted den sidste mandag i hver måned og har fast til huse i LiteraturHaus på Nørrebro.

 

Arrangementsrækken er et samarbejde mellem Dansk-Tysk Selskab, Goethe-Institut Dänemark og Den Tyske Ambassade.




5.2. Karl Christian Lammers: Berlin mellem øst og vest 

Kom og vær med, når lektor emeritus Karl Christian Lammers med udgangspunkt i sin nye udgivelse "Berlin mellem øst og vest. Kamp om historie og erindring", fortæller om Berlins historie og særlige karakter. Bogen udkommer den 20. januar.  

Tid: Onsdag, den 5. februar 2025 kl. 19.30.                                         

Sted: Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke.                                                

Entré: Gratis for selskabets medlemmer. 75,- for ikke-medlemmer.               

Tilmelding: Klik her.


7.2. Introduktion til Käthe Kollwitz og rundvisning i udstilling på SMK

Mathilde Teglgaard Nielsen, cand. mag. i medievidenskab og kunsthistorie, introducerer til Käthe Kollwitz og viser rundt i udstillingen MENSCH på Statens Museum for Kunst fredag den 7. februar. 

Vær opmærksom på, at der er et begrænset antal pladser (24) til rundvisningen, der tildeles efter først til mølle-princippet. Arrangementet er desuden kun for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab. 

Selve rundvisningen er gratis for foreningens medlemmer, men der skal købes entrébillet til museet for at få adgang til rundvisningen. Disse købes i museets Information eller via museets webshop. 

Sted: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København. 
Tid: Fredag, den 7. februar 2025 kl. 13.45 -15. Rundvisningen starter kl. 14.00.                                           Tilmelding: 
Klik her


14.3. Litterær samtale: Et splittet Tyskland? 

Oplev forfatterne Charlotte Gneuss og Marlen Hobrack i København

Den 9. november 2024 var det 35-årsdagen for Berlinmurens fald. Alligevel oplever mange unge tyskere, at splittelsen fortsat mentalt lever videre. På vidt forskellige måder behandler Charlotte Gneuss og Marlen Hobrack, to yngre forfattere fra Leipzig, de nedarvede traumer, retten til fortællingen og fortidens betydning i samtiden i deres aktuelle romaner Gittersee og Schrödingers Grrrl. Takket være forlagene Alpha og Falco, såvel som oversætterne Henrik Andersen og Ditte Engels Hermansen, er begge bøger nu også udkommet på dansk.

Fredag den 14. marts 2025 kan du opleve begge forfattere live i en litterær samtale med oversætter og bogblogger Ditte Engels Hermansen i LiteraturHaus. Samtalen foregår på tysk med danske opsummeringer. Dørene åbner kl. 16.15.

Tid: Fredag, den 14. marts, kl. 16.30-18.00

Sted: LitteraturHaus, Møllegade 7,  2200 København

TilmeldingKlik her for en gratis billet

Arrangementet er et samarbejde mellem Goethe-Institut Dänemark, Dansk-Tysk Selskab, Tysk Fredag ved Københavns Universitet samt forlagene Alpha og Falco.

Marlen Hobrack (f. 1986) har studeret litteratur- og medievidenskab samt kulturstudier. Hun har skrevet for forskellige aviser og magasiner, heriblandt Freitag, taz, Die Zeit og Die Welt. Hun skriver særligt om feminisme, moderskab og kunst. I 2022 udkom hendes debat- og fagbog Klassenbeste, hvor hun med afsæt i morens biografi beskriver den østtyske arbejderklasse. Schrödingers Grrrl er hendes romandebut. Her fortæller hun historien om Mara Wolf, en yngre, arbejdsløs kvinde, der modvilligt udgiver sig for at være forfatter af en bog, som er skrevet af en ældre mand, og i den forbindelse sætter hun spørgsmålstegn ved absurditeterne i den litterære scene og ved sin egen identitet. Romanen udkom hos Falco i Ditte Hermansens danske oversættelse.

Charlotte Gneuss
 (f. 1992) er født i Ludwigsburg i Baden-Württemberg. Hun har studeret i Dresden, Leipzig og Berlin og arbejder som dramatiker. Charlotte Gneuss’ familie stammer fra Dresden, hendes forældre forlod DDR et halvt år før Murens fald. I Gittersee fortæller hun historien om den 16-årige Karin, som i 70’ernes DDR blev rekrutteret som Stasi-informant, og belyser herigennem samtidens sammensatte moralske og samfundsmæssige udfordringer. Med bogen udløste Gneuss en debat om, hvorvidt vesttyske forfattere, som er født efter Murens fald, har ret til at skrive om østtyske emner.

Ditte Engels Hermansen (f. 1992) arbejder som freelance oversætter og forfatter. Sideløbende driver hun bogbloggen @litteraturdk på Instagram, og i 2020 modtog hun prisen for årets danske bogblog. Hun holder et vågent øje med den nordiske og tysksprogede litterære scene. Ditte har studeret litteratur og tysk ved Københavns Universitet og bor i Leipzig.


14.5. Thomas Mann i anledning af hans 150 år den 6. juni 2025 

Foredrag ved Morten Dyssel, lektor og formand for Thomas Mann Selskabet.

Tid og sted: Onsdag, den 14. maj kl. 19.30, Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke. 

Tilmelding: Tilmeldingslink følger. Ikke-medlemmer betaler 75,- i entre.