24.3. Generalforsamling og samtale med Pascal Hector og Susanne Hyldelund
Den 24. marts afholdes den årlige generalforsamling i Dansk-Tysk Selskab, som afholdes den 24. marts 2025 i Portland Towers med efterfølgende samtale med den tyske ambassadør i Danmark, Pascal Hector, og den tidl. danske ambassadør i Tyskland, Susanne Hyldelund. Fra hver deres perspektiv vil de give deres bud på den aktuelle udvikling i verden, på det dansk-tyske samarbejde og på en mulig fremtid for Europa.
Program
17:30 Dørene åbner
18:00 Generalforsamling (kun selskabets medlemmer kan deltage)
19:00 Pause og adgang for ikke-medlemmer
19:30 Ambassadørsamtale: En ny verden venter forude?
I pausen byder selskabet på et glas vin og forfriskninger.
OBS !! Generalforsamlingen er kun for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab. Deltagelse i både generalforsmaling og efterfølgende samtale er gratis for selskabets medlemmer.
Pris for ikke-medlemmer for deltagelse i ambassadørsamtalen: DKK 75,- Beløbet bedes indbetalt inden arrangementet via MobilePay 68152 eller kontonummer 1551-6558615 med reference ”Ambassadørsamtale”.
Tilmelding for medlemmer: Klik her!
Tilmelding for ikke-medlemmer: Klik her!
Sted: Portland Towers – Den Tyske Ambassade, Kantinen 12. sal, Göteborg Plads, 2150 Nordhavn
Om ambassadørsamtalen: En ny verden venter forude?
En samtale med den tyske ambassadør i Danmark, Pascal Hector, og den tidl. danske ambassadør i Tyskland, Susanne Hyldelund
Det tyske forbundsvalg er overstået, og alt peger på, at Friedrich Merz fra det konservative CDU bliver Tysklands næste kansler, formentlig i samarbejde med socialdemokraterne. Men mens tyskerne varmede op til valg, er mange af de seneste års faste antagelser blevet udfordret: Donald Trumps nye regering i USA har sået tvivl om det transatlantiske samarbejde, hans højrehånd Elon Musk har åbent støttet det delvis højreekstreme AfD i den tyske valgkamp, og Europa er indtil videre blevet forbigået i forhandlingerne om en mulig våbenstilstand eller fredsaftale i Ukraine. Samtidig står yderfløjene stærkt i tysk og europæisk politik, og samfundene virker mere polariseret end nogensinde. Venter der en ny verden forude? Ser vi en tektonisk forskydning i international politik? Og kan den Europæiske Union leve op til de mange forventninger om et øget samarbejde både i den internationale politik og i sikkerhedspolitikken? Hvordan ser den aktuelle udvikling ud set fra et tysk og et dansk perspektiv?
Samtalen foregår både på dansk og tysk.
Ordstyrere er Moritz Schramm, lektor fra Syddansk Universitet og Anna Sandberg, lektor på Københavns Universitet.
25.3. Dansk-Tysk læsekreds: Jarka Kubsova: Marschlande
I denne læsekreds læser vi "Marschlande" af Jarka Kubsova fra 2023, der udkom i dansk oversættelse i efteråret. Handlingen i romanen udspiller sig i marsklandet nord for Hamborg, hvor fortid og nutid flettes sammen. I 1580 bliver Abelke Bleken, en selvstændig og klog kvinde, anklaget for hekseri, efter en stormflod forandrer hendes liv. Nutidens spor følger Britta, der kæmper med identitet og kønsroller, mens hun dykker ned i Abelkes historie. Romanen tematiser blandt andet overtro, kvinders kamp for selvbestemmelse og naturens kræfter.
Tid og sted: Tirsdag, den 25.3. i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København, kl. 18.30-20.00.
Tilmelding: Klik her!
Om konceptet for læsekredsen: Deltagelse i læsekredsen er udelukkende for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab og er gratis. Man anskaffer selv bogen (på enten dansk eller tysk), som læses forud for læsekredsen. Samtalesproget er dansk.
Læsekredsen ledes af Mette Hermann og afholdes i LiteraturHaus fra kl. 18.30-20.00. Fra kl. 18.00 kan der købes drikkevarer i cafeen.
31.3. Tysklandssalon: ”Heimaten”: Nye alliancer i tysk kulturliv
18:30: Dørene åbner, DJen spiller
19:30: 1. del - TS-værterne
20:15: Pause og musik
20:30: 2.del - Samtale med gæsterne på tysk
Tid og sted: Mandag, den 31.3. i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København, kl. 19.30.
Tilmelding: Klik her.
Om konceptet: Tysklandssalonen er en tilbagevendende begivenhed for alle, der interesserer sig for Tyskland. Hver salon tager aktuelle temaer og udviklinger i Tyskland op og kaster et blik på tysk kultur, samfund og politik. Hvad står øverst på den tyske regerings dagsorden? Hvilke intellektuelle debatter er dominerende? Hvordan agerer Tyskland ude i verden? Hvilke aktuelle udfordringer står Tyskland overfor lige nu? Værterne - Adam Paulsen, Anna Sandberg, Moritz Schramm og Philipp Ostrowicz - vil diskutere med hinanden og også foretage en lille rundtur i aktuelle bøger, film eller udstillinger. Til hver salon inviteres desuden en gæst, der er ekspert i aftenens tema, f.eks. en forfatter, historiker eller politiker. Tysklandssalonen finder med få undtagelser sted den sidste mandag i hver måned og har fast til huse i LiteraturHaus på Nørrebro.
Arrangementsrækken er et samarbejde mellem Dansk-Tysk Selskab, Goethe-Institut Dänemark og Den Tyske Ambassade.
22.4. Dansk-Tysk læsekreds: Brigitte Reimann: Die Geschwister
2. april udgiver Gyldendal Brigitte Reimanns ”Die Geschwister“ som en del af deres Skala-serie for genopdagede mesterværker. Romanen udkom første gang i 1963, men blev censureret af DDR-styret. Nu udgives den for første gang på dansk og i sin fulde form. Romanen handler om søskendeparret Elisabeth og Uli, tilværelsen som barn under Anden Verdenskrig og om at være ung i DDR.
Tid og sted: Tirsdag, den 22.4. i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København, kl. 18.30-20.00.
Tilmelding: Der er pt. ikke flere pladser, men du kan skrive dig på venteliste her: Klik her!
Om konceptet for læsekredsen: Deltagelse i læsekredsen er udelukkende for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab og er gratis. Man anskaffer selv bogen (på enten dansk eller tysk), som læses forud for læsekredsen. Samtalesproget er dansk.
Læsekredsen ledes af Mette Hermann og afholdes i LiteraturHaus fra kl. 18.30-20.00. Fra kl. 18.00 kan der købes drikkevarer i cafeen.
28.4. Tysklandssalon: Kvinder i (øst-)tysk litteratur
Flere informationer følger.
Tid og sted: Mandag, den 28.4. i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København, kl. 19.30.
Tilmelding: Tilmeldingslink følger.
14.5. Thomas Manns politiske aktivisme i Amerika
Foredrag ved Morten Dyssel, lektor og formand for Thomas Mann Selskabet, i anledning af Thomas Manns 150 år den 6. juni 2025.
Da Thomas Mann fik frataget sit tyske statsborgerskab i slutningen af 1936, blev der af det totalitære regime i Tyskland sat en fed streg under, at den verdensberømte forfatter, som i 1929 havde fået tildelt nobelprisen i litteratur, var persona non grata i sit fædreland. Thomas Mann, der siden nationalsocialisternes magtovertagelse i begyndelsen af 1933 havde tøvet med at ytre sig offentligt om politiske forhold, tog ved årsskiftet 1936-1937 omsider bladet fra munden, bekendte sig utvetydigt til emigrationen og indledte, hvad der skulle blive en langvarig, lidenskabelig polemik mod nazismen og al dens væsen. Østrigs ’indlemmelse’ i Tyskland i 1938 gav anledning til, at Mann senere samme år emigrerede til Amerika, hvor han boede indtil 1952. Foredraget forsøger at forklare, hvordan det gik til, at den egentligt ’upolitiske tysker’ forvandlede sig til en profileret politisk aktivist i det amerikanske eksil. Det er Thomas Manns ihærdige indsats i den intellektuelle krigsførelse mod Hitler, der er foredragets fokus. Det skal også diskuteres, hvori aktualiteten af denne aktivistiske arv fra Mann består i vores egen tid, hvor den regelbaserede verdensorden er under pres fra flere forskellige kanter.
Tid og sted: Onsdag, den 14. maj kl. 19.30, Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke.
Entré: Arrangementet er gratis for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab. Ikke-medlemmer betaler 75,- i entré, som betales ved indgangen.
Tilmelding: Klik her.
26.5. Tysklandssalon: Musik und Kulturgeschichte
Flere informationer følger.
Tid og sted: Mandag, den 26.5. i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København, kl. 19.30.
Tilmelding: Tilmeldingslink følger.
4.6. Eva Botofte: Jødebøgen
Eva Botofte, digter, oversætter og cand. mag., taler om sin nyoversættelse af Annette von Droste-Hülshoffs ”Jødebøgen”, der udkom i efteråret 2024.
Kortromanen udkom i 1842 og er et af von Droste-Hülshoffs mest kendte værker. Romanen udspiller sig i det bjergrige Westfalen og er baseret på en sand kriminalsag. Med romanens tematiske advarsel om antisemitisme synes romanen mere aktuel end nogensinde.
"Jødebøgen" er udkommet på forlaget Ti vilde heste.
Tid og sted: Onsdag, den 4. juni kl. 19.30 i Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke.
Entré: Arrangementet er gratis for medlemmer af Dansk-Tysk Selskab. Ikke-medlemmer betaler 75,- i entré, som betales ved indgangen.
Tilmelding: Klik her!